Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čím je Islámský stát historicky unikátní?

Islámský stát děsí svět prostřednictvím sociálních médií způsobem, jaký nezná precedens. Je to právě možnost se chlubit vlastními zločiny a zveřejňovat jejich každý detail, co je na této teroristické organizaci děsivé; podíváme-li se do minulosti, jejich činy samotné až tak unikátní nejsou.

Ne, tohle není obhajoba Islámského státu. Trvám na tom, že každý člověk, který téhle organizaci kdy pomáhal, si zaslouží bez milosti popravit. Ale sledujeme-li aktivity IS, je velmi důležité dávat je do kontextu toho, co víme z ústních svědectví z různých předchozích genocid, najednou pak dostane obraz zcela jiný kontext. Ani ne tak pro IS, stejně tak ne pro lidi, kterým je jakékoliv takové násilí cizí. Ovšem tím, koho činy IS nachytaly in flagranti, je každý obhájce totalitních režimů, nacionalistických, bolševických, etnických, náboženských či jakýchkoliv jiných čistek, jakož i každého člověka, který umí souhlasit s větou „kácí-li se les, létají třísky“.

 

Představte si Facebook, Twitter, YouTube a Instagram v roce 1942. Internet plný fotografií nacistických a bolševických masakrů, upalování stovek tisíc lidí zaživa, ve full HD zveřejněné selekce na rampě v Osvětimi, jakož i následné plynování či upalování Židů. Představme si, jak se internetem šíří v desetimegapixelovém rozlišení fotky židovských dětí rozseknutých napůl (to dělali nacisté dětem, které zásobovaly nelegálně varšavské ghetto). Představte si nafilmovanou a zveřejněnou zkázu Lidic s hashtagem #eslebedeutschesreich. Málo? Dobře, přijdeme. Píše se rok 1944 a celé polské vesnice včetně nemluvňat na dnešní západní Ukrajině jsou vyvražďovány, ukrajinští nacionalisté vše filmují v 1080p a rovnou dávají na internet, zatímco po ruském internetu už pár let kolují videa agentů NKVD, jak plní masové hroby čerstvě zavražděnými polskými důstojníky. Máme rok 1945 a české Rabovací gardy na svůj twitterový účet dávají „pro výstrahu“ videa německých žen s hlavami rozsekanými krumpáčemi (Ploština) nebo rozstřílenými německými dětmi (Švédské šance). Tohle všechno a spoustu dalšího se stalo, aniž by existoval internet, který by dokázal všem podobným zločincům zprostředkovat zveřejnění svých zločinů celému světu.

 

Dnes, v roce 2015, stále ještě mezi námi chodí lidé, kteří nikdy nebyli potrestáni za bestiální vraždy a mučení spáchané za druhé světové války nebo po ní, o lidech zodpovědných za takové činy za komunistického režimu ani nemluvě. A to tady, v civilizované Evropě. Lidé, které od fanatiků z Islámského státu odlišuje pouze jedna věc – že neměli kamery a fotoaparáty s vysokým rozlišením, internet a sociální sítě. Přesto je tu spousta lidí, kteří dští síru na Islámský stát (ne, že by si to nezasloužil), ale jedním dechem obhajují tu nacionalisty, tu bolševiky. Dodnes existuje spousta lidí, včetně různých mladých trotlů, kteří obhajují maoismus kvůli „revolučním myšlenkám“. Radši si nechci ani představovat, co by zaplnilo internet, kdyby měl Mao Ce-tung k dispozici sociální sítě a chtěl je použít k propagaci toho, co dělal, jako Islámský stát.

 

IS je historicky první entitou, která má možnost se chlubit svými zločiny téměř v reálném čase a která toho náležitě využívá. Dopouští se etnických čistek (až někdo bude zlehčovat, co to etnická čistka znamená, ať si pustí některé z jejich videí a přitom si vzpomene na vyhnání Němců, Srebrenicu, krajinské Srby, Armény či kohokoliv dalšího, kdo se v podobné situaci ocitl – dostane realistický obrázek toho, co to konkrétně znamenalo pro zúčastněné) a obhajuje je tím, že na jimi dobytých územích je „mír a pořádek“ a jak společnost dobře funguje, když nemusejí sunnité, šíité, jezídové, křesťané, alávité a další žít vedle sebe. Nezní tenhle argument povědomě? Kolikrát jsme slyšeli o tom, jak bylo vyhnání našich německojazyčných spoluobčanů – i se vší tou brutalitou – historicky nutné, protože přeci s českojazyčnými Čechy nemohli žít? Čím se liší ti z našich předků, kteří ve jménu etnicky „čisté“ české země vyvražďovali ty, kteří se neprovinili ničím jiným, než že mluvili jiným jazykem, od fanatiků z Islámského státu? Argumenty podobné, činy podobné, jediný rozdíl je v tom, že takový Karol Pazúr neměl kameru, co by natáčela ve full HD a neměl internet, prostřednictvím kterého by se svými zvěrstvy chlubil a mohl se chlubit tak maximálně v místní hospodě.

 

Až budeme odsuzovat Islámský stát za to, co dělá, a že si to odsouzení zaslouží, zameťme si před prahem vlastní minulosti a odsuďme ji také. Jinak budeme vypadat jako pokrytci.

Autor: Andrej Ruščák | středa 7.1.2015 9:15 | karma článku: 19,91 | přečteno: 1651x
  • Další články autora

Andrej Ruščák

Babišova snaha o "potravinovou soběstačnost"? Chudoba pro všechny.

V Norsku je z domácí produkce, kvůli protekcionismu, kolem 40 % potravin v supermarketech. Výsledek je oligarchizace celého potravinového řetězce, vyloučení živnostníků a menších firem a totální oligopol v podobě velkých koncernů.

28.5.2020 v 12:36 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Opozice se musí konsolidovat - už je nejvyšší čas

Je nejvyšší čas na konsolidaci opozice. To, že bude pro mnohé demokratické politiky problém odpískat vlastní "samostatný" projekt, není z hlediska budoucnosti naší země podstatné.

10.5.2020 v 17:41 | Karma: 17,96 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Podstata vězení obnažená na kost

Norsko spustilo ve věznici v Haldenu přesně před deseti lety experiment. Ty nejtěžší zločince zavírá do vězení, které je záměrně tak humánní, jak je to jen možné.

20.4.2020 v 22:17 | Karma: 40,24 | Přečteno: 4898x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Dnešní maskulinita je do značné míry toxická. Ale tradiční není ani náhodou

Ačkoliv jsem si vědom toho, že fakt, že se o firmě Gillette bude mluvit, je přesně důvod, proč kontroverzní reklamní kampaň rozjeli, otevřeli tím ve společnosti téma, které je potřeba adresovat a rozebrat.

21.1.2019 v 10:07 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2637x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Ohrožují nás konzervativci, progresivisté, obě skupiny najednou, nebo snad nikdo?

Jan Moláček publikoval v Aktuálně.cz velmi dobrý text na téma příkopů v naší společnosti a zabývá se tím, které jsou prospěšné a které nikoliv. Pojďme se ovšem podívat na to podstatné – kde se ty příkopy berou.

26.6.2018 v 13:05 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');