Barnevernet podruhé aneb jaké jsou možnosti nápravy

14. 11. 2014 14:00:59
Na svém blogu jsem asi před půl rokem publikoval poměrně široce citovaný článek o tom, jak funguje norská sociálka a jak se vůči ní stavět. Protože je v Česku toto téma opět aktuální a od jara se objevily nové okolnosti, není od věci české čtenáře trochu informovat.

V posledních dnech se strhla pochopitelná, leč velmi neslušná a hlavně špatným směrem cílená kampaň proti norskému velvyslanectví v Praze kvůli skandálnímu odebrání dvou synů paní Michalákové, jejíž případ řeší česká vláda i Evropský parlament. Na rovinu – nemá smysl nadávat ani velvyslanci ani úředníkům ambasády, protože oni s tím nic nezmůžou. Pokud jde o Nory a jejich postoj k Barnevernet, zjistil jsem, že se dělí víceméně do dvou skupin. První skupinu tvoří ti, kteří nevědí, co se děje a naivně předpokládají, že úřad, co se jmenuje Barnevernet (= ochrana dětí; barn = dítě/děti, et vern = ochrana) se bude zabývat ochranou dětí a protestuje-li někdo proti BV, protestuje v jejich očích proti tomu, aby existoval mechanismus, který bude chránit děti před týráním. Můžeme se nad tím rozhořčovat, můžeme nesouhlasit, ale takhle to ti lidé vidí. Druhá, menší skupina Norů o problémech s BV ví a za BV se zpravidla hluboce stydí – a těmto lidem není rozhodně potřeba nadávat. Vzhledem k tomu, že pracovníci norského velvyslanectví v Praze žijí v Evropě a ne v Norsku a vědí tudíž sami dobře o případech, o nichž norská média moc nereferují, je velmi naivní předpokládat, že by nevěděli, že BV dělá něco nekalého. Problém je v tom, že zákon jim zakazuje se k situaci vyjadřovat a i kdyby chtěli (a věřím, že by i chtěli), nemohou k věci nic říct, ani situaci nijak změnit.

Pro pochopení toho, co se děje, je potřeba vědět, jakou má BV v norské administrativě pozici. Nejlépe by se to dalo přirovnat k pozici bankovní rady ČNB v Česku – je totiž naprosto autonomní. Působnost BV určuje zákon (Barnevernloven), který je napsaný tak, že žádná jiná státní instituce nemá právo jakkoliv působit na konkrétní agendu BV. Jediný způsob, jak změnit chování BV je změnit zákon, který tuto organizaci zřizuje. Pozice BV je dokonce natolik autonomní, že ani soudy nemají možnost vydávat pravomocná rozhodnutí o tom, jestli bude dítě svěřeno do péče zpět biologickým rodičům. Soud může pouze odpovědět na otázky, zda to, co vedlo k odebrání dítěte, byla pravda či nikoliv. Pokud to pravda nebyla, je to vážný argument proti BV, ale finální rozhodnutí, zda se dítě vrátí ke své rodině či nikoliv, leží na BV. Protože současná vláda nemá většinu v parlamentu a pro změnu legislativy si musí hledat podporu napříč politickým spektrem, je, vzhledem k tomu, že stávající systém podporují všechny nevládní strany (opozice i dvě malé strany, které slíbily vládě podporu při hlasování o důvěře), pro vládu naprosto nemožné s BV cokoliv udělat. Bohužel, obě vládní strany a zejména Fremskrittspartiet si jsou vědomy toho, co se děje, jejich představitelé to často kritizovali (jeden poslanec z Drammen za Fremskrittspartii se proslavil tím, že veřejně prohlásil, že před BV je potřeba se schovávat a při prvním podezření, že na vás něco mohou mít, utíkat, a hlavně jim nic neříkat, protože vše bude použito proti vám) – ale mají svázané ruce kvůli tomu, jak dopadly minulé volby. Nadávat na norskou vládu také nemá smysl, oni vědí sami dobře, jaké s prominutím svinstvo se děje, ale nezbývá jim, než koukat. Problém je, že vláda nemůže nikoho z BV za pochybení ani odvolat, protože disciplinární řízení je čistě v kompetenci organizace samé. A BV je výjimečně čistý příklad toho, jak je někdo schopen nenechat kámen na kameni jen pro záchranu vlastní tváře a nepřiznání chyby.

Klíč k vyřešení problému tedy nemá ani norský velvyslanec, ani norská vláda ale norští občané za tři roky v parlamentních volbách, případně medializace nějakého pořádného skandálu, která by přinutila ostatní politické strany podpořit vládní návrhy na reformu BV. Problém je v tom, že kdykoliv se současná ministryně, která to má na starosti, paní Solveig Horne, o problému zmínila, jak socialistické, tak křesťanské kruhy ji okamžitě nařknuly z toho, že jí nejde o dobro a ochranu dětí, ale o ochranu rodičů, a protože každý ví, že její strana se tu a tam vyjadřuje proti zákazu tělesných trestů a za tradičnější přístup k výchově dětí, je pro „profesionální pachatele dobra“ velmi jednoduché jakýkoliv její argument odmítnout. V případě, že dojde k medializaci něčeho opravdu skandálního, to může současné vládě pomoci najít ve sněmovně poslance, kteří by pomohli novelu zákona o BV schválit.

Jenže jak medializovat? BV zákon zavazuje k mlčenlivosti. Redaktorka výborného publicistického pořadu veřejnoprávní televize NRK zvaného Brennpunkt se pokusila v tomto roce o medializaci několika skandálů, kterých se BV dopustila; zveřejnila několik případů zahraničních dětí (epizoda se jmenuje Barnediplomatiet), které byly neprávem odebrány, podivné poměry v nápravném zařízení pro mladé alkoholiky zvaném Motivasjonskollektivet, které BV vede (kdo viděl film Magdalene Sisters – česky Padlé ženy – má představu), jakož i konflikt zájmů mezi údajně nestrannými psychology-soudními znalci, kteří ve skutečnosti svědčili ve prospěch BV, protože BV jim „přihrávala“ případy a dávala jim vydělat poměrně velké částky (epizoda se jmenovala Skjulte bånd). Medializace každého takového případu pomohla. Motivasjonskollektivet byl uzavřen 4 měsíce po odvysílání reportáže, ministryni se podařilo prosadit zákon, který přikazuje všem psychologům-soudním znalcům zveřejnit všechny kontrakty od státních institucí, které kdy dostali, aby bylo možné ještě před soudem je vyloučit pro podjatost, čímž efektivně zařízla tento problém. Jenže opoziční poslanci něco takového byli ochotni podpořit teprve po medializaci celé věci.

Před dvěma týdny přišel Brennpunkt s velmi detailním článkem zvaným „Barnevernet tok ‚Amelie‘“, který popisuje případ odebrání norské holčičky s ukrytou identitou (Amelie není její pravé jméno) s tím, že je to poprvé, co se média dostala k samotnému soudnímu spisu – a tedy tomu, co je normálně vázáno mlčenlivostí. Holčička byla odebrána rodině naprosto neprávem a ze zveřejněných materiálů velmi jasně vyplývá, že BV přestřelila opravdu hodně a ještě o tom otevřeně do vlastních materiálů psala. Nevím, co se stalo, ale článek, ačkoliv stažen úplně nebyl, byl odstraněn z facebookového profilu Brennpunktu asi den po jeho zveřejnění, čímž se podstatně ztížila možnost ho „náhodou“ objevit.

Z výše uvedeného tedy vyplývá: chcete-li pomoci paní Michalákové a jejím synům, snažte se o co nejširší medializaci případu. Je potřeba, aby se věci chopila norská média, která se takových případů většinou bojí, protože jim buď hrozí, že to schytají za zveřejnění utajovaných skutečností, nebo za to, že jsou „jednostranná“, protože údajně „zneužívají“ toho, že se BV „nemůže bránit“ kvůli povinnosti mlčet k jednotlivým případům.

Naprosto nejlepší by samozřejmě bylo, aby ze zahraničí přišel tlak na Norsko, ideálně v té podobě, že nějaká respektovaná instituce jasně dokáže, že dochází k brutálnímu porušování lidských práv (což dochází). Bohužel Norsko je suverénní stát, není členem EU, několik štrasburských soudů už prohrálo, a přesto se nic nezměnilo (rozsudky totiž nezavazují signatáře ECHR k jakékoliv legislativní změně).

V každém případě nadávání norskému velvyslanectví v Praze nemá absolutně žádný smysl.

Autor: Andrej Ruščák | pátek 14.11.2014 14:00 | karma článku: 38.74 | přečteno: 11858x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 351 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 240 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 660 | Diskuse
Počet článků 211 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6413

Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn

Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...