Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se co v Norsku dělá, díl 16.: Válka s regulovanými řemeslníky

V úterý zde vyšel článek popisující, jak tristní je pro spotřebitele téměř odborová organizace zdejších řemeslníků. Vzhledem k tomu, jaké (zákonné) prostředky mají řemeslníci na své straně, je to svým způsobem válka proti spotřebiteli. Pojďme se podívat na to, jaké zbraně má spotřebitel.

Pomiňme zaměstnávání načerno a podívejme se na legální možnosti. Chceme-li bojovat s odborářskou hydrou mezi norskými řemeslníky, potřebujeme vyřešit zejména tyto problémy:

 

1)      Cena za práci, která je neúměrně vysoká kvůli uměle drženému nízkému počtu řemeslníků, aby si ti mohli vybírat zákazníky a ne obráceně

2)      Oprávnění k některým činnostem okolo elektroinstalace a vodní instalace, které vydávají státní instituce a profesní sdružení a které, chce-li zahraniční firma či řemeslník vykonávat povolání v Norsku, musí mít – čímž se chtě nechtě stanou stejně drahými jako kdokoliv jiný

 

Pokud jde o cenu za práci, u instalatérů a elektrikářů s ní nic neuděláme, protože jejich služby potřebujeme kvůli vyplnění tzv. samsvarserklæring, což je dokument, který poměrně hodně detailně popisuje stav elektroinstalace před zásahem a po něm. Tento dokument se skladuje elektronicky v celostátní centrále a vyžadují jej pojišťovny. Revizní elektrikáři neexistují a žádná elektrikářská firma v Norsku revize instalace, kterou zapojil někdo jiný, dělat nebude - protože došlo-li by například k požáru na elektroinstalaci, museli by oni proplatit pojišťovně vzniklou škodu (zpravidla ze svého pojištění). Tam je potřeba tedy bojovat jinak – snížením počtu odpracovaných hodin na naprosto nutné minimum, jakož i dalších nákladů.

 

Klíčem k pochopení, jaké jsou naše možnosti, je samotná vyhláška, která nám zakazuje dělat si elektroinstalaci sami. Nesmíme odpojovat a připojovat kabely k vypínačům, zásuvkám či jističům, ovšem  můžeme elektrikáři předpřipravit práci na kolik je to jen možné. Co se odpojování týče, tam budeme muset porušit předpis a vznikne-li požár z naší viny, pojišťovna neproplatí plnění. Co ovšem velí zdravý rozum, je to, že vypneme-li pojistku na daném okruhu a odpojíme to sami, žádný požár se z této příčiny stát nemůže, a odmontujeme-li staré zásuvky či vypínače pár hodin před příchodem elektrikáře, nic se nestane. Všechen materiál tak můžeme namontovat sami, můžeme připravit kabeláž tak, abychom pak mohli zavolat elektrikáře a nechat na něm jen samotné zapojení a tolik potřebné vyplnění samsvarserklæring. Zásadně nedoporučuji elektrikáři říkat, že jste mu to předmontovali, protože jinak k vám nepřijde a natvrdo vám řekne, že půjde jinam, kde dostane víc peněz a že váš kšeft mu za to nestojí. Dozví-li se o faktu až na místě, už to zpravidla udělá a neuteče, jenom bude mít kyselý výraz v obličeji. Elektrikář bude strašit tím, že nemůže dát záruku na materiál, který sám nedovezl, ale to nemá s pojišťovnou a případným plněním nic společného, a vybíráme-li kvalitní materiál, je to jedno. A úspora je přitom značná – elektrikář vám za jednu zásuvku či jeden vypínač naúčtuje 200-250 NOK, zatímco koupíte-li si naprosto tentýž (aby elektrikáři potvrdili samsvarserklæring, vyžadují materiál od v Norsku běžných výrobců – v Evropě je z nich k dispozici pouze ABB) v Evropě, bude stát 4-5 EUR, čili kolem 40 NOK.

 

Další krok, který je potřeba udělat, je najít elektrikáře, který má sídlo firmy pokud možno co nejblíže místu instalace. Vzhledem k tomu, že vám naúčtuje jízdu autem, jakož i jeho použití na místě (čili platíte i když to auto má zaparkované před vaším domem) 100-150 NOK za hodinu, chce to maximálně zkrátit čas dojezdu. Počítejte s tím, že si vezme hodinu na vyplnění samsvarserklæring a do celkové ceny započítá i čas dojezdu k vám a čas dojezdu od vás. Tímto způsobem se dá naprostá většina prací dostat na dvě hodiny, čili hodinu na práci (zapojování déle netrvá, není-li toho extrémně moc) a hodinu na papírování, což při průměrné ceně 600 NOK/hodinu + 125 NOK/hodinu za auto znamená 1450 NOK bez DPH, čili 1812,50 NOK s DPH za práci, za kterou by si jinak vzal elektrikář kolem 5000 NOK vč. DPH. Na materiálu se dá ušetřit 5-6x, čili tam je to ještě jednoznačnější.

 

Co se snižování nákladů na instalatéry týče, tam není žádná povinnost používat certifikovaného instalatéra, pojišťovny pouze odmítají plnění v případě, že byla instalace provedena neodborně a ne v souladu s norskými předpisy. Zde záleží na tom, nakolik si troufáte se do věci pustit sami, ale chcete-li pro klid volat instalatéra, je potřeba si uvědomit několik věcí: 1) instalatéři, ještě víc než elektrikáři, žijí z obrovských marží na materiálu. Chce to tedy mít vlastní materiál a vědět, co člověk kupuje. 2) Dále se vás instalatéři pokusí „oškubat“ na používání auta a času stráveném při nakupování dodatečných dílů během samotné práce. Máte-li přístup k levnému materiálu (například jezdíte-li tak jako tak čas od času autem do Německa či dále do Evropy), kupte si pro jistotu něco do zásoby. I když koupíte nějaký materiál zbytečně, zaplatíte například na materiálu pro instalaci dřezu v kuchyni dejme tomu 300-400 NOK navíc, avšak chybělo-li by vám něco, prodraží se práce instalatéra v řádu několika tisíc, bude-li to muset jít koupit sám a přirazí-li k tomu svou vlastní marži.

 

Pokud jde o další práce (zedníci, topenáři, klempíři, pokrývači, truhláři a podobně), záleží na tom, jak velká práce to bude. Bude-li to práce na pár hodin, můžete to zvládnout sami. V Norsku jsou – ne úplně běžně, ale jsou – půjčovny profesionálního nářadí, takže nemusíte kupovat drahé vybavení a na YouTube je dnes, co se návodů týče, skoro všechno. Je-li to práce větší, třeba na více dní, vyplatí se udělat následující:

1)      Dohodněte se s firmou z Česka, že jim v Norsku zařídíte nocleh (u sebe doma), diety (nachystáte jim snídaně/obědy/večeře), nářadí (zjistěte si, co potřebují a půjčte si to – i za to nejdražší nářadí dáte maximálně 200 NOK/den, takže počítejte kolem tisícovky na den za všechno, co jinak nemáte doma jako „běžné“ nářadí a kupte jim letenky – drahé nejsou, z letiště je přivezte domů.

2)      Zaplaťte za jejich práci norskou DPH.

 

Tímto způsobem jste schopni ušetřit více než 50 % nákladů a zároveň budete mít vše legálně a oficiálně, takže neriskujete problémy s úřady či s pojišťovnou. A jako příjemný bonus může být pocit, že jste neudělali hejla odborářským vyděračům.

 

PS: Ptal jsem se kolegů v práci, jak to dělají oni, a říkají, že pokud zrovna nemění jističe nebo nepokládají ohřívanou podlahu, tak si to dělají ilegálně sami s tím, že doufají, že nevyhoří, a když vyhoří, tak se na jejich "amatérský" zásah nepřijde. Vzhledem k tomu, že do roku 1998 bylo možné dělat doma s elektrikou naprosto cokoliv, má většina z nich celoživotní zkušenosti a považují za nesmysl, aby něco, co dělali doma vždy, museli dělat předražení monopolističtí elektrikáři. Zatím ještě nikdo z nich nevyhořel, takže teorii nestačili ověřit. Takže tolik k reálné praxi.

Autor: Andrej Ruščák | pátek 3.10.2014 9:30 | karma článku: 26,90 | přečteno: 3401x
  • Další články autora

Andrej Ruščák

Babišova snaha o "potravinovou soběstačnost"? Chudoba pro všechny.

V Norsku je z domácí produkce, kvůli protekcionismu, kolem 40 % potravin v supermarketech. Výsledek je oligarchizace celého potravinového řetězce, vyloučení živnostníků a menších firem a totální oligopol v podobě velkých koncernů.

28.5.2020 v 12:36 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Opozice se musí konsolidovat - už je nejvyšší čas

Je nejvyšší čas na konsolidaci opozice. To, že bude pro mnohé demokratické politiky problém odpískat vlastní "samostatný" projekt, není z hlediska budoucnosti naší země podstatné.

10.5.2020 v 17:41 | Karma: 17,96 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Podstata vězení obnažená na kost

Norsko spustilo ve věznici v Haldenu přesně před deseti lety experiment. Ty nejtěžší zločince zavírá do vězení, které je záměrně tak humánní, jak je to jen možné.

20.4.2020 v 22:17 | Karma: 40,24 | Přečteno: 4898x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Dnešní maskulinita je do značné míry toxická. Ale tradiční není ani náhodou

Ačkoliv jsem si vědom toho, že fakt, že se o firmě Gillette bude mluvit, je přesně důvod, proč kontroverzní reklamní kampaň rozjeli, otevřeli tím ve společnosti téma, které je potřeba adresovat a rozebrat.

21.1.2019 v 10:07 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2637x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Ohrožují nás konzervativci, progresivisté, obě skupiny najednou, nebo snad nikdo?

Jan Moláček publikoval v Aktuálně.cz velmi dobrý text na téma příkopů v naší společnosti a zabývá se tím, které jsou prospěšné a které nikoliv. Pojďme se ovšem podívat na to podstatné – kde se ty příkopy berou.

26.6.2018 v 13:05 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');